Programarea este la mare cautare in zilele noastre, angajatorii oferind salarii foarte mari (raportat la media pietei din Romania) pentru programatorii cu adevarat talentati. Acest lucru a determinat tot mai multi parinti sa inscrie copiii la cursuri de programare, in speranta ca vor incepe sa lucreze la un viitor de succes pentru cei mici, inca din copilarie. Daca este o alegere buna sau nu, vom discuta in continuare.
Cursurile de programare pot fi utile pentru copii, dar nu sunt conditia suficienta pentru ca acestia sa inceapa sa iubeasca programarea. In plus, notiunile predate la aceste cursuri sunt unele introductive. Este vorba de notiuni care pot fi asimilate cu mare usurinta si la varsta adulta. Cursurile de programare pentru copii sunt o sabie cu doua taisuri, asa ca trebuie sa aveti grija la semnele pe care le da copilul, ca sa stiti daca este cazul sa mai continuati. Dezavantajul acestor cursuri este urmatorul: daca copilul nu se integreaza sau nu ii place ce se preda la curs, acestea ar trebui oprite. Daca il vom forta sa continue aceste cursuri, acesta va ajunge sa deteste acest domeniu si il va evita si in viata adulta. Pana la urma nu trebuie sa fortam copiii spre programare doar pentru ca stim ca vor castiga bine ca adulti facand aceasta meserie. Sau pentru ca este acum la moda. Este greu de prevazut ce se va intampla peste 15-20 de ani, cand copiii de acum vor intra pe piata muncii.
Trebuie sa alegeti un curs usor, care sa nu reprezinte un stres pentru copil. De asemena, cursul de programare ar trebui sa se desfasoare pentru inceput intr-o interfata grafica; nu neaparat prin scrierea de cod propriu-zis. Exista soft-uri speciale prin care se poate "asambla" un program care sa controleze un robot (de exemplu), fara scrierea de cod. Interfata este colorata si il va atrage pe copil. De asemenea, copilul va fi antrenat de ideea de a programa un robotel simplu sau o masinuta. Mai tarziu, dupa intelegerea unor structuri de decizie, iteratii si structuri de date in reprezentare grafica, se poate trece si la scrierea de cod propriu-zis, doar daca si copilul isi doreste sa treaca la pasul urmator.
In concluzie, alegeti un curs de programare usor si nu fortati copiii sa il urmeze daca acestia nu sunt atrasi de aceasta latura. Programarea se face in primul rand din pasiune; altfel este greu sa ajungi la un nivel de performanta care sa iti asigure acel salariu la care spera multa lume. Putem spune ca este o meserie "vocationala".